Valpeformidler

Fungerende, midlertidig valpeformidler er Astrid Krog.
Hun kan nåes på mail: valpeformidlinggriffon@nmhk.net eller mobil: 98230551.

Valpeformidleren er valgt av raserepresentant i samarbeid med arbeidsutvalget. Inntil ny valpeformidler er på plass ivaretas oppgaven av vår vara raserepresentant.

Gode råd før kjøp av griffonvalp

Før å kjøpe valp bør du ha satt seg inn i rasestandarden og vite hvordan en rasetypisk griffon skal se ut, og er det endel ting du bør, og er i din fulle rett til å spørre om:

  1.  Har foreldrene stamtavle?
  2.  Hva heter de på papiret? Sjekk helse-opplysninger i NKKs DOGWEB, spør evt om hjelp til å finne fram.
  3.  Følger oppdretter NMHK-Griffonrasenes Avlsanbefalinger?
  4.  Er foreldrene vist på utstilling, og hvilke premieringer har de fått? Hunder som skal brukes i avl bør delta på minimum 2 offisielle utstillinger med resultat VG eller bedre, for å sikre minimumskvalitet opp mot rasestandard.
  5.  Er de sjekket for PL (Patella-Luksasjon) og øyelyst? Oppdretter skal kunne legge fram dokumentasjon. Det beste PL-resultatet er 0/0, øyelysning skal helst være uten anmerkning (u.a.), men noen anmerkninger er ikke farlige eller utelukket fra avl.
  6. Kan jeg få regnr på foreldrene? Da kan du sjekke selv eller få noen som har tilgang til dogweb til å gjøre det for deg for å se om de virkelig er registrert i NKK.
  7. Kan jeg komme på besøk og se mor og barn i hjemmemiljø?
  8. Har du faren til valpene, og kan jeg få se ham? Om ikke, har du bilder og evt hjemmesideadr eller mailadr/ tlfnummer?
  9. Om du tenker avl, er tispen etter velprøvde, selvfødende og kjente linjer?

Om ikke oppdretteren kan svare ja på disse innlysende spørsmålene, let videre! Da vet du ikke hva du får!

  • Se også etter om valpene er kvikke og tillitsfulle. Det er oppdretterens jobb å forberede de små på den store verden. Er ikke valpene sosialiserte på mennesker har oppdretteren forsømt seg grovt! Er foreldrene sky og tilbakeholdne, så styr unna! Det skal være rent og pent der mor og barn befinner seg. Ellers også for den del…
  • Se over valpen mens du har den i armene. Er den tynn? Er den skitten rundt endetarmsåpningen? Har den korrekt bitt? Er tannkjøttet friskt og rosa slik det skal være? Se om noe virker påfallende, og spør. Sjekk også hvordan moren til valpene møter deg. Hun skal være stolt og gjerne vise fram valpene sine! (Det gjelder selvfølgelig ikke før valpene er 3-4 uker gamle, da er beskytterinstinket på topp hos noen) Men, da er det heller ingen som slipper inn fremmede. Det bør iallefall ikke være det!
  • Er du ikke velkommen på besøk er det garantert ugler i mosen! De aller fleste oppdrettere setter pris på besøk så de kan bli kjent med valpekjøperne sine. Gjerne flere besøk! De fleste av oss sender heller ikke små valper alene med fly eller tog.

Det finnes kun en valpeformidler for griffon, og det er den som kan nås via NMHK NKK og griffonsidene. Hold deg unna såkalte «valpeformidlere» som opererer via internett og annonsesider. Det er bare et penere ord for hundehandler! De formidler gjerne også flere raser. De beregner seg en stor profitt på valper av heller tvilsom herkomst. Valpefabrikker eksisterer fremdeles og kan skjule seg bak verdens flotteste hjemmesider! Fine ord er gratis. Om ingen i hundemiljøet aner hvem de er, kan man også lure.

Oppdrettere som skal ha mer betalt for en bestemt farge, eller fordi de skryter av å ha noe som da skal koste mye mer er det bare å holde seg langt unna. Det er ikke verdt det!  Det er en grunn til at de f.eks er små eller annerledes. De er kan være sykelige og tåle mye mindre. Alle avvik fra normale forhold bør være et varselsignal. Standarden for rasen er retningsgivende.

Er du første gangs valpekjøper hold deg til en norsk oppdretter hvor du får all den oppfølgingen du trenger! For å importere kreves det stor kunnskap om linjer og oppdrettere så du ikke kjøper katta i sekken som det første du gjør. Billigere blir det heller ikke, med valpepris, flyfrakt og moms som er 25% av kjøpesummen. Tollerne har blltt så bevisste nå at det er nesten umulig å jukse på pris. Det kan fort bli dyrt!

Viktigst av alt, ikke ha det travelt! Bruk tid, finn en oppdretter som har hunder du liker og vent den tiden det tar! I mellomtiden kan du lære mest mulig slik at du er forberedt på en liten venn i huset. Det er dere begge to best tjent med i lengen. Vær forberedt på å kunne se et valpekull uten å MÅTTE kjøpe en. Det man kjøper med hjertet uten å ta med fornuft, kan man komme til å angre mye på.

Forfattet av Torild Lybekk/Astrid Krog

Arbeidsbeskrivelse Valpeformidler:

En valpeformidlers arbeidsoppgaver består av å formidle informasjon om valper som kommer for salg, og i å hjelpe de som er på utkikk etter valp.

En valpeformidler skal kun forholde seg til å formidle valper og opprette kontakt og er således ikke ansvarlig for kvaliteten på hverken valpene eller oppdrettere utover at oppdretter som formidler valper via valpeformidler følger godkjente avlsanbefalinger. Valpeformidler har ikke ansvar for godkjenning av valpekjøpere, dette er et oppdretteransvar. Valpeformidler skal så vidt mulig ha oversikt over hva som meldes inn på valpefronten til enhver tid. Det er også mulig å få hjelp til å legge ut kull for de som ønsker det. For at oppdrettere skal få formidlet sine valper gjennom valpeformidler kreves medlemskap i Norsk Miniatyrhund Klubb, samt at klubbens avlsanbefalinger følges best mulig. (PL-attester og øyelysingsresultater må dokumenteres før kullet blir formidlet). Avlsrådet gir sin kommentar på om helseresultatene er godkjent og innenfor våre grenser, og godkjenner formidling.

Valpepris pr 2022 (oppdatert 07/2022)

Dersom valpene kommer fra foreldre med dokumenterte, oppdaterte helseopplysninger og utstillingsresultater i henhold til våre avlsanbefalinger, ligger vår anbefalte pris for en valp på kr 25.000,- (oppdatert 07/2022). Registrering i NKK, chipping og veterinærattest skal medfølge. ( Noen oppdrettere gir og med pass og valpepakker av forskjellig slag). Ved kull hvor NMHK-Griffonrasenes avlsanbefalinger ikke er oppnådd bør valpeprisen ligge godt under dette. Vi anbefaler alle nye som skal kjøpe Griffon å kontakte valpeformidler for å få råd, informasjon om tilgjengelige valper, og en oversikt over oppdrettere som er registrert i klubben.

Oppdrettere som ønsker  å få sine valper formidlet via klubben

Vennligst send opplysningene under pr mail for å melde inn kull til valpeformidleren: Øyelysningsresultater og Patellastatus må dokumenteres, enten ved å henvise til dogweb eller ved å sende inn attester til valpeformidleren. Kullet blir ikke formidlet før slik dokumentasjon foreligger og er godkjent av Avlsrådet.

Personlig information om oppdretter:

  • Navn / Kennelnavn
  • Medlemsnr
  • Adresse, postnr, sted
  • Tlf. nr.
  • E-post

Information om kullet:

  • Født
  • Antall
  • Kjønn

Mor & Far til kullet:

  • Stamtavlenavn og regnr
  • Født
  • Eventuelle titler fra utstilling eller resultater oppnådd på utstilling
  • Øyelysingsattest som vedlegg eller henvisning til dogweb
  • Patellaluksasjonsattest som vedlegg eller henvisning till dogweb.

Skriv eventuelle kommentarer under disse opplysninger.